Motiverande samtal med NPF-klienter

15.01.2023

Ibland måste man som terapeut kombinera flera tekniker för att uppnå riktigt bra resultat. Att stirra sig blind på en enda teori hjälper ingen, varken dig som klient eller mig som yrkesutövare. 

Jag har en del klienter med en eller flera NPF-diagnoser. Kombinationen autism/ADHD är kanske den vanligast förekommande bland dem, och under vår första provsession brukar vi lägga lite tid på att diskutera just deras diagnos/er och hur den/de påverkar hen och de utmaningar hen vill ha min hjälp med. 

Jag är utbildad i en samtalsmetodik som kallas MI (Motiverande samtal, eller Motivational Interviewing). Det är en effektiv metod där syftet är att avgöra hur motiverad klienten är till att ändra ett beteende, och sedan börjar man jobba där klienten befinner sig på den skalan. Man arbetar mycket med inre motstånd och att hitta motivationen inom klienten själv. 

Det sätt som man som pedagog bör jobba med elever som har NPF kallas "tydliggörande pedagogik" och är inte konstigare än vad det låter - man gör de anpassningar som behövs för att vara extra tydlig gentemot eleven, utifrån de kognitiva förutsättningar hen har. Jag kombinerar dessa två metoder när jag jobbar med klienter som berättar att de har NPF. 

Och även om jag har utbildning även i detta, så är det för mig egentligen inte konstigare än att jag känner av min klient och lägger upp terapin efter hens behov. Det är ju det som Fri Terapi står för!

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång